Att bemöta skvaller

Definitionen av skvaller är att tala om andra människor i deras frånvaro, framförallt med betoningen på deras privatliv och agerande. Det finns inte ett samhälle i världen där det inte skvallras, och enligt många beteendeforskare är det en del av det mänskliga psyket. Med handen på hjärtat så har säkert även du skvallrat inte bara en utan många gånger i livet! Det kanske har varit om en arbetskollega eller klasskamrat, en släkting eller till och med en nära vän och faktum är att du troligtvis kommer att göra det i framtiden också.

Ibland är skvaller relativt oskyldigt, som till exempel att en väninna har en ny Parajumper dam som hon tycker att hon är jättesnygg i, men ibland är det rentav elakt eller falskt, till exempel att en kollegas man egentligen tycker att hon är korkad eller att en kusin inte är en snäll person. Och ibland, Gud förbjude, så är det DIG skvallret handlar om!

Hur ska det hanteras?

Så vad tar du dig till om du plötsligt får veta att någon eller några har skvallrat om dig? Finns det ett sätt att bemöta det eller är det bättre att bara ignorera? Att få veta att du har blivit föremål för andras skvaller är sällan särskilt roligt, och det är lätt att känna sig sårad eller att överreagera. Därför är det alltid en god idé att göra som dykare när de hamnar i knipa: stanna, andas och tänk!

Fråga dig först och främst om hur du fått reda på att det skvallras om dig. Är det från en välmenande vän eller från en avundsjuk kurskamrat som vill dig illa? En annan fråga är huruvida skvallret är sant eller falskt. Ytterligare en viktig faktor i det hela är hur ämnet över huvud taget kommit upp – kan det vara så att du anförtrott dig åt någon som inte varit lojal?

Rise above it

Det allra bästa sättet att bemöta skvaller på är att ignorera det. Glöm för all del inte bort vad som sagts och vem som gjort det, men visa att du är större än så och inte vill sjunka till deras nivå. Om det är en avundsjuk människa som skvallrat så finns det inget mer irriterande än att visa att du är lycklig och framgångsrik och inte bryr dig det minsta.

Handlar det däremot om skadliga rykten som kan göra ditt yrkesliv eller personliga relationer problematiska så är det viktigt att reda ut både källan och skvallret. Konfrontera personen som spridit ryktet eller visa med gärningar att det som sägs om dig inte är sant. I värsta fall kan du till och med behöva ta till juridisk hjälp om det skulle vara så att det handlar om förtal. Varje tillfälle är unikt så försök att vara så logisk och sansad som möjligt så kan du undvika negativa konsekvenser.

 
 
 
videozoom