Fördelar med skvaller

Är det någon som känner igen ramsan: “Skvallerbytta bing bång, går i alla gårdar …”? Oftast avsåg etta någon som basunerade ut andras hemligheter, men vanligen var dessa ganska banala “secrets”. Fast det kändes ändå illa för den drabbade så som hämnd gav man sig på sin antagonist med ramsan. Blir man lyckligare av att skvallra? Blir den avslöjade olyckligare? Tja, det beror kanske på vad det skvallrats om. Intima hemligheter kan man måhända rodna för, värre då om man gjort något olagligt. Man skall nog inte blanda ihop skvallrare med avslöjare av stora hemligheter. Dessa kallas bättre för visselblåsare. Som amerikanen Edward “Ed” Snowden och svenske vapen-visselblåsaren Ingvar Bratt exempelvis. I stora drag är det dock samma sak, bara graden av hemligheten skiljer. Men visst är det roligt att sjunga ramsan, det tycker i varje fall Robyn. Hon sjunger “Do You Really Want Me (Show Respect)” som bygger på den engelska versionen av ramsan.

Kyss mig rätt på munnen

Glädje/lyckohormoner är vad människan behöver – varje dag! Serotonin är kroppens egen glädjespridare, det är lyckohormonet som produceras i hjärnstammen. Det får dig att le, skratta och vara glad. Kort sagt är serotonin ditt humör. Dessutom påverkas din sömn, rytmen du har under dygnet, sexlusten och liknande av ämnet. När du pussar, kysser och smeker någon eller själv blir smekt utvecklas serotonin i blodet och sänder signaler till dina kroppsdelar. Den hjälper dig i din väg mot orgasm, då tar oxytocinet vid för att fullborda det hela. Andra bra eller dåliga ämnen som kroppen själv producerar är endorfin som dämpar smärta, exempelvis när du motionerat väldigt hårt. Adrenalinet signalerar fara, nu är det dags att fly eller vara beredd på något farligt. Melatonin som styrs av bland annat ljuset, viktigt för att kunna somna men även att vakna. Dopamin är det ämne som påverkar din kommunikation mot omvärlden och reglerar att du kan bli entusiastisk, din motorik, att vara uppmärksam och motivera dig. Men totalt sett kan man fastslå att alla dessa ämnen i slutänden gör dig lyckligare!

Sudda bort din sura min

Lär dig att njuta, av dig själv och livet i stort. Med enkla små knep mår du bättre och blir både gladare och lyckligare. Den som alltid är sur kanske skulle behöva en felkodsläsare, en digital elektronisk apparat som ser vad det är för fel på bilen. Men skämt åsido, hur svårt kan det vara att bli lite lycklig? Allt beror på en själv och ens omgivning. Kramas lite, pussas och rå om varandra är en bra hjälp på vägen. Kyssar och smek sätter fart på kroppens eget produktion av lyckohormonerna serotonin och oxytocinet, och då blir du verkligen tillfredsställd. Att motionera och sköta om hälsan är ytterligare en viktig faktor för att hålla oss gladare. Promenader, lättare jogging eller ett lugnt pass på gym kan göra stora förbättringar. Man måste inte flänga som en elitidrottare, lite vanlig lunk duger bra. Dessutom att äta rätt och sunt stärker hela dig till en glad och lycklig själ.

 
 
 
videozoom