Liz Smith – skvallerdrottning

Liz Smith är, eller har varit, världens bäst betalda skrivande (skvaller) journalist. USA: s skvallerdrottning Liz Smith hade en inkomst om 1 miljon dollar om året. Det är hennes lön för att vara den som först avslöjar vem som är på väg att skilja sig i Hollywood. Damen i fråga är i sina bästa år – 92 år – still going strong.

 

Enligt Liz Smith är skvaller det som gör slut på folks karriärer, fast även det motsatta – som skapar människors karriärer. Skvaller startar och avslutar nyhetstrender. Skvaller är mycket. Hon har även sagt att skvaller bara är nyheter som springer före sig själva – iklädd i en röd satinklänning.

 

Skvaller – demokratins lyx
Enligt Liz Smith är skvaller den yttersta lyxen med att leva i en demokrati. I diktaturer förekommer inte något avslöjande skvaller om en president eller som i Sverige där mindre smickrande detaljer om kungens leverne fyllde tidningarna med stigande upplagor som resultat.Liz Smith - skvallerdrottning 2

 

Från Texas till New York
Efter avslutad journalistutbildning 1949 flyttade Liz Smith till New York. Hon har varit verksam sedan 20-årsåldern och hade under sin allra bästa tid en kolumn i både New York Post och New York Daily News. Hennes skvallerspalt nådde 75 dagstidningar över hela världen.

 

Avpolletterad
New York Posts Rupert Murdoch sa upp Liz Smith år 2009. Något hon kom att bli besviken över. Det var ett led i the Posts kostnadseffektiviserings arbete som sved i henne.

 

Kiss and tell
Vid nådda 92 års ålder har Liz Smith börjat avslöja intrikata saker som hon tidigare inte skrivit om under sin 70-åriga karriär. Hon skickar fortfarande ur sin kolumn som välkomnas av skvallerlystna läsare.

Tidigt, redan innan de var kända, lärde hon känna legender som skådespelarna Marlon Brando, Elisabeth Taylor och Richard Burton. Sångaren Frank Sinatra lär ha varit mycket upprörd på henne för något som hon skrivit om honom, vilket gjorde att han under flera år inledde sina konserter med att tala om henne. Tills de träffades. Det var då hon avslöjade skilsmässan mellan Donald Trump och hans Ivana, som Liz Smith fick ett ordentligt genomslag och blev ökänd. Det ledde till att Trump ville köpa tidningen Daily News i syfte att ge henne sparken. som Liz Smith jobbade på då, bara för att kunna ge henne sparken. Makarna Trump sågs på Daily News första sida var dag under omkring tre månader.

 

Filantropen
Liz Smith är känd för att ha deltagit i olika välgörenhetsprojekt där hon samlat in åtskilliga miljoner dollar.

 
 
 
videozoom