Rykten och skvaller

Rykten och skvaller är högst mänskliga företeelser som vi använder oss av för att dels underlätta informationssökandet och dels för att socialisera. Att skvallra kan göra livet mer spännande och kul, men det finns förstås nackdelar också.

Skvaller

Termen skvaller är ett paraplybegrepp som används för att beskriva många olika situationer. Skvaller handlar ofta om att tala om en viss person i dess frånvaro, både bra och dåliga saker. Det är så klart bra om andra ventilerar med varandra om en viss person, men många tycker att det är oschysst eller rentav olämpligt att skuldbelägga eller anklaga en person som inte är på plats och kan försvara sig.

Skvallertidningar sysslar ofta med att ta upp folks relationer med varandra, inte minst romanser. Det är populärt att skvallra om bråk, att någon ser ut att vänta barn eller liknande saker. Skvaller förknippar man ofta med kvinnor, och i utformningen av skvallertidningar försöker man ofta vända sig till den kvinnliga målgruppen. Män kan förstås också skvallra, men det handlar i allmänhet oftare om mer konkreta saker än relationer (som ofta kan vara invecklade och ha många skiftningar).

Det kan vara olagligt att skvallra, men omvänd bevisbörda föreligger, det vill säga målsäganden måste bevisa att ett så kallat förtal ägt rum. Det kan vara omöjligt att bevisa om det skett muntligt. Förtal är ett brott som handlar om att inför andra sprida missaktande och kränkande meningar om ett företag eller en privatperson. Skvallret kan ske i såväl skriftlig som muntlig form.

Rykten

Rykten brukar ofta vara lite snällare än skvaller då man talar om något som är på väg att ske. Det är dessutom lättare att bekräfta rykten eller avvisa dem än skvaller. Om man är omsusad för att tappa hår kan Nordic Hair vara rätt ställe att gå till för att få en hårtransplantation.

Rykten kan handla om i princip vad som helst, men för att ta ett konkret exempel så kan man nämna att Zlatan under varje transferfönster på 2000-talet har ryktats vara på väg till en viss fotbollsklubb. Rykten kan också handla om att man väntar på att ett företag ska göra en sak, eller hur det fungerar på exempelvis ett hotell man ska besöka.

Att sprida rykten kan även barn göra, och då handlar det ofta om konkreta saker såsom att en ny Pokemon-figur snart dyker upp på affärshyllorna eller att en ny läsksort har anlänt till stan.

Socialiseringsprocess

Det kan vara en bra inledning på en konversation att skvallra eller nämna ett rykte. Oftast har den andra personen något att tillägga eller kanske rentav en rättelse. Genom att stämma av med varandra kommer man ofta närmare en sanning eller lösning på ett problem eller något som man ligger sömnlös över på nätterna och grubblar om.

 
 
 
videozoom