Skvallerpressen

Skvallerpressen är ett samlat namn för de tidningar som kallas för skvallertidningar. Det är en pejorativ term, det vill säga ett ord som nedvärderar tidningarna, och som en följd utger sig inte dessa tidningar själva för att vara skvallertidningar. Istället brukar benämningen damtidning eller veckotidning användas. Öknamnet skvallertidning har de fått för att de i huvudsak publicerar skvaller om olika kändisars privatliv. Dagstidningar brukar ibland nämna att ”skvallerpressen jublar” när det uppstår en skandal eller något annat uppseendeväckande i kändisars liv som de kan skriva om och som lockar till köp av läsnummer. Exempel på sådana tillfällen var prins Daniel och kronprinsessan Viktorias förlovning, och när Bruce Jenner kom ut som transsexuell. Det senare är också ett exempel på ett av många tillfällen då skvallerpressen kritiserats för att de förföljer kändisar och rotar för djupt i deras privatliv.Aller_media

Vissa av de tidningar som idag klumpas ihop tillsammans med andra veckotidningar under benämningen ”skvallerpressen” hade dock mer ädla intentioner ursprungligen. Svensk Damtidning, exempelvis, har anor som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Tidningen bildades 1889 av Hans Petersen och Nanna Wallensten, som var ett par. Deras målgrupp var till en början unga, nygifta kvinnor, och under början av 1900-talet publicerade tidningen verkligen inte bara skvaller, då den kämpade för kvinnlig rösträtt. Tidningen bestod då nästan uteslutande av ren text, men under 1930- och 1940-talet började tidningen allt mer förvandlas till hur den ser ut idag, med många bilder och illustrationer. Tidningen togs över av Allers förlag 1992, som också äger ett flertal andra så kallade skvallertidningar, till exempel Hänt i Veckan, Hänt Extra och Se & Hör. Allers förlag heter från och med 2009 Aller media, och är ett svenskt tidskriftsförlag som är en del av den nordiska Allerkoncernen, som ägs av familjen Aller från Danmark. Allerkoncernen sammanlagd är Nordens största förlag som trycker populärpress, det vill säga veckotidningar.

Om du mest har läst veckotidningar och skvallerpress, men skulle vilja prova att läsa romaner, kan en bra övergång vara att lyssna på ljudböcker. Med en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, så att du kan prova dig fram och hitta en författare eller en genre som du tycker om.

 
 
 
videozoom